KONSUMUJ ODPOWIEDZIALNIE

Jak obiecałam, postaram się rozjaśnić Wam kwestię zakupów. Niektórzy z nas wspaniale odnajdują się między sklepowymi półkami, jeszcze inni czerpią duża przyjemność w wizytach na targach, gdzie wystawiają się lokalni rolnicy. Niestety większość z nas albo nie ma czasu, albo po prostu gubi się w tym, co należy, a czego nie należy kupować.
Sprawa jest dość prosta.
Zacznijmy od owoców i warzyw. Najlepszym rozwiązaniem jest wybór produktów lokalnych, hodowanych naturalnymi metodami. Jeśli stać nas na certyfikowane, organiczne produkty, WSPANIALE, szukajmy po prostu na opakowaniach takiego znaczka :
Jeśli pilnujemy budżetu szukajmy na produktach oznaczenia cyfrowego. Jeśli widzimy kod składający się z 4 cyfr, na początku którego znajduje się 3 lub 4 odłóżmy produkt z powrotem na półkę. Oznacza to, że został wyhodowany przy użyciu nowoczesnych metod agrotechnicznych, czyli z dużą ilością nawozów i pestycydów.
Kod 5 cyfrowy natomiast, zaczynający się cyfrą 9 to produkt uprawiany metodami naturalnymi. Śmiało wkładajcie do koszyka.
Kody kreskowe mogą nam również pomóc, ale są dość dwuznaczne. Jak się okazuje cyfry mogą oznaczać kraj pochodzenia DYSTRYBUTORA, a nie faktyczne miejsce wyhodowania.
Kody zaczynające się cyframi:
590 - produkty z Polski
400-440 - Niemcy
00-09 - USA
690 - 691 - Chiny
Warto rownież zwrócić uwagę skąd dany produkt do nas przyjeżdża. Im bliżej tym lepiej. Po pierwsze, nie przyczyniamy się do zanieczyszczenia środowiska środkami transportu, po drugie mamy pewność, że produkty regionalne zachowują swoją świeżość i wartości odżywcze. Dla przykładu brokuł traci niemal całą witaminę C już w 7 dni po zebraniu.
Ostatnią rzeczą, na którą chciałabym zwrócić uwagę to bardzo pomocna "tabelka" DIRTY DOZEN i CLEAN FIFTEEN. Brudna dwunastka i czysta piętnastka zostały sformułowane przez EWG ( https://www.ewg.org/foodnews/about.php ) i pomagają ustalić ile tak naprawdę pozostałości pestycydów zostaje na owocach i warzywach po ich umyciu. Na podstawie badań zalecają kupowanie organicznych produktów znajdujących się na liście brudnej dwunastki. Te z listy czystej piętnastki można bezpiecznie kupować nieorganiczne.